fbpx

Túl sokat aggódsz a világban tapasztalható bizonytalanság miatt? Nem bírod már a bezártságot? Szabadulj ki!

MEDITÁCIÓ 1.0

MI A MEDITÁCIÓ?

A meditáció olyan gyakorlat, amely segít önmagad megismerésében. Lecsendesít és segít visszatalálni önmagadhoz, egyensúlyt biztosít, csökkenti a stresszt, segít könnyebben feldolgozni a problémáidat. Meditáció közben csak önmagadra figyelsz, így fejlesztheted belső világodat.

Belülről kifelé haladva teremthetsz egyensúlyt a belső és a külső között. Átgondolhatod tetteidet és felelősséget vállalhatsz értünk, így használva a múlt hibáit arra, amire rendeltettek, hogy a jövőben ne kövesd el őket újra.

 

A kezdőknek általában rendkívül nehéz lehet órákon át ülni és semmire sem gondolni, vagy “üresen gondolkodni”, de türelemmel és az önmagunk iránti elvárások csökkentésével az eredmények is jönni fognak. Általában a meditáció megkezdésének legegyszerűbb módja a légzésre való összpontosítás.

 

A meditáció két leggyakoribb megközelítése: koncentráció és tudatosság.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONCENTRÁCIÓS MEDITÁCIÓ

A koncentrációs-meditáció lényege a nevéből adódóan az összpontosítás.

Több lehetséges módszer is létezik. Koncentrálhatsz a légzésedre, egyetlen ismételgetett (mantrázott) szóra, a gyertya lángjára, egy gong ritmikusan ismétlődő hangjára, vagy számlálhatsz gyöngyöket egy rózsafüzéren.

Eleinte nehéz összpontosítani, ezért a kezdők csak néhány percig meditáljanak, később majd növelhetik az időtartamot.

A meditációnak ebben a formájában az elme a figyelem tárgyára fókuszál. Ahelyett, hogy véletlenszerű gondolatokat üldözne, elengedi őket. A folyamatnak köszönhetően javul a koncentrációs képesség. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy távol tartsuk magunktól a szorongást és elengedjük a mindennapi stresszt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TUDATOSSÁG MEDITÁCIÓ

A tudatosság meditáció arra ösztönzi a gyakorlót, hogy figyeljen csapongó gondolataira.  Egy lecsendesült állapotban szabadon hagyjuk, hogy az elménk elkalandozzon. A cél nem a gondolatok kezelése vagy megítélése, hanem az, hogy idővel felismerjük a gondolatok mozgásának mintázatát.

A tudatosság-meditáció segítségével láthatja, hogy a gondolatai és érzelmei hogyan mozognak bizonyos helyzetekben. Az idő múlásával tudatosabban és gyorsabban lesz képes tapasztalatainak, az élet eseményeinek megítélésére. Jó vagy rossz, kellemes vagy kellemetlen – könnyebben a helyére kerül. Alkalmazásának köszönhetően javul a belső egyensúly.

 

 A MEDITÁCIÓ ELŐNYEI

Tanulmányok mutatják, hogy a meditáció már rövid távon is pozitív változásokat eredményez.

Hatásai:

 • Alacsony vérnyomás
 • Jobb vérkeringés
 • Alacsony pulzusszám
 • Kevesebb izzadás
 • Lassú légzési sebesség
 • Kevesebb aggodalom
 • Alacsony vér kortizolszint
 • Jobb közérzet
 • Kevesebb stressz
 • Mélyebb pihenés

 

A kortárs kutatók azt vizsgálják, vajon a meditáció kitartó gyakorlása hosszú távú előnyökkel jár-e, és kimutatható-e a meditációk pozitív hatása az agyra és az immunfunkcióra. Érdemes azonban megismételni, hogy a meditáció célja nem a pozitív testi reakciók elérése.

A buddhista filozófiában a meditáció végső célja az, hogy az elme megszabaduljon a kötöttségekről, attól, amit nem képes ellenőrizni, mint például a külső körülmények vagy az erős belső érzelmek. A felszabadult vagy „megvilágosodott” ember már nem követi a szükségtelen tapasztalati vágyakat, ehelyett megtartja elméje nyugalmát és a belső harmónia érzetét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EGYSZERŰ MEDITÁCIÓ A KEZDŐK SZÁMÁRA

 1. Ülj kényelmesen vagy feküdj le. Kényelmes, de ne túl puha felületet válassz!
 2. Csukd be a szemed.
 3. Ne próbáld ellenőrizni a légzésedet; csak természetesen lélegezz.
 4. Összpontosítsd figyelmed a légzésre és arra, hogyan mozog a test. Légzés közben figyelj a test mozgására. Figyeld meg a mellkasod, a vállaid és a hasad. Fókuszálj a lélegzetére anélkül, hogy a sebességét vagy az intenzitását kontrollálnád.
 5. Ha elkalandozik az elméd, fókuszálj ismét a légzésedre.

Az induláshoz végezd ezt a meditációs gyakorlatot 2-3 percig, majd minden nap növeld az időt, és próbáld újra.

 

EGYSZERŰNEK TŰNIK? PRÓBÁLD KI, A KARANTÉNFÁRADSÁGON IS SEGÍT TAPASZTALATOM SZERINT.