fbpx

Tisztább alvókörnyezet? Nem is olyan nehéz!

Bár már vélhetően mindenki régen túl van a tavaszi nagytakarításon (többször is, mert volt rá idő bőven) és a kijárási korlátozások enyhítése, a #maradjotthon utáni nyitás miatt végre szabadabban mozoghatunk a világban, ne feledkezzünk meg a koronavírus elleni védekezés árnyékában a lakásunk, ágyunk, matracunk időszaki tisztításáról. Az “ágyhigiénia” mindig fontos, de most talán még inkább, mint máskor.

Nem számít ugyanis, hogy mennyire vagyunk tiszták amikor lefekszünk az ágyba, hogy általában fürdés után bújunk a takaró alá. Nem szabad megfeledkeznünk az elhalt bőrsejtekről, az alvás közbeni izzadásról és a lakásban található porról, ami mind szennyezi a fekvőfelületet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nem figyelünk eléggé ágyunk tisztaságára találkozhatunk gombákkal, baktériumokkal és atkákkal, és idővel akár még allergiás tüneteket is tapasztalhatunk magunkon és szeretteinken. A tüsszögés, vörös orr és a többi náthához hasonlító tünet pedig most talán még ijesztőbb lehet, mint korábban.

De a jó hír az, hogy ha tiszta az ágy és a matrac, elkerülhetőek az egészségre káros negatív hatások is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adunk néhány tanácsot:

1) Mossa az ágyneműit legalább 40 fokon!

Az ágyneműhuzatot a ( huzatba varrt tájékoztató címke ajánlása szerint lehetséges) lehető legmagasabb hőfokon mossa, hogy a gombák, baktériumok elpusztuljanak! Ha antiallergén tisztítószert és lágyítót használ mosás közben, akkor kényelmesebben pihenhet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Rendszeresen porszívózza ki matracát!

Ne felejtse el a matrac felszínét időszakonként leporszívózni, mert így eltávolíthatja a szövetben felhalmozódott por, atkák és szennyeződések jelentős részét. Természetesen erre a célra használjon külön porszívófejet!

3) Használjon matracvédőt!

A matracokhoz érdemes matracvédőt használni, akkor is ha levehető a huzatuk. Egy matracvédőt sokkal könnyebb mosni és utána visszatenni a matracra, mint a huzattal megküzdeni. Ha esetleg nincs ilyen otthon, nálunk megvásárolhatja minden méretben.

 

+1) Használjon szódabikarbónát

A szódabikarbóna csodaszer az atkák ellen. Hintse meg a matrac felszínét, a huzat eltávolítása után,  hagyja dolgozni 4-6 órán keresztül, majd porszívózza le a szódabikarbónát. Sokáig nem lesz gondja az atkákkal.

Találkozunk a következő blogbejegyzésünkben …