fbpx

A karantén és az alvási nehézségek

 

A koronavírus számos, korábban elképzelhetetlen változást hozott az életünkbe. A jelenlegi helyzet próbára teszi emberi, családi kapcsolatainkat, befolyással lehet anyagi helyzetünkre, kisebb vagy nagyobb mértékben mindenkit kimozdít komfortzónájából. Nem találkozunk barátainkkal, családunkkal, bekorlátozza mozgásterünket és lehetőségeinket, fizikailag és mentálisan is bezár egy a megszokottnál kisebb területre. A média tele van koronavírusról szóló hírrel, bárkivel, bármiről is beszélünk, óhatatlanul bekerül a témák közé, mindenütt jelen van.

Az élet oly sok szegmensét befolyásolja, hogy lassan úgy érezhetjük, semmi sem történik a vliágban ezen kívül. Minden napunk ezzel kezdődik és ezzel is végződik. De nem csak a nappalainkat változtatta meg, friss eredmények szerint az éjszakai nyugalmunk is veszélyben lehet.

A stressz, a bizonytalanság, a számtalan apróbb nagyobb változás, a bezártság olyan alvási nehézségeket okozhat, amelyeket korábban nem tapasztaltunk. Teljesen normális, hogy ilyen helyzetben nem tudunk úgy és annyit pihenni mint korábban, pedig most nagyon fontos lenne, hogy immunrendszerünket elégséges mennyiségű és minőségű, nyugodt alvással támogassuk.

Sokan számolnak be alvási nehézségekről:

  • nehezebben alszanak el, mint korábban
  • gyakran felébrednek éjszaka, nyugtalan a pihenésük
  • rémálmokkal küzdenek
  • bár eleget alszanak, mégis fáradtan ébrednek reggel

 

A napi rutin felborulása (távmunka, távoktatás)  az időérzékelést is érintheti, emiatt az alvási ciklusok is megváltozhatnak. Sokan próbálják a hét közbeni rövidebb, zaklatottabb pihenést hétvégi alvási maratonnal pótolni, de ez sajnos nem segít. Immunrendszerünk akkor lehet csak erős, ha alvási szokásaink állandóak, minden nap legalább 7 órát töltünk alvással. A hétvégi pótlás nem hatékony, nem váltja ki a hétköznapi elmaradást.

De mit tehetünk a nyugodt éjszakai pihenésért?

Alvás előtti rutint alakítunk ki.

Minden nap ugyanabban az időben próbálunk lefeküdni, elalvás előtt nagyjából ugyanazokat a tevékenységeket végezzük.

El kell szakadni a képernyőtől!

Elalvás előtt két órával már nem szerencsés filmet nézni, internetezni, le kell tenni a telefont is.

Tudatosan készülhetünk az alvásra.

Lehunyt szemmel lazítsuk el testünket, hallgassunk meditációs zenét, gondoljunk békés dolgokra.

Biztosítsunk zavartalan környezetet a pihenéshez!

Hálószobánkban legyen sötét, ne aludjunk lámpafénynél.  Ha a környezet ezt megköveteli, használjunk füldugót, alvómaszkot. Szellőztessük ki jól hálószobánkat!

Elalvás előtt ne fogyasszunk nehéz ételeket!

Ha túlterhelt gyomorral fekszünk le, az emésztési zavarokat okozhat és ez rossz álmokat hozhat.

Keljünk fel időben!

Lehet, hogy nem kell munkába mennünk, lehet hogy nincs iskola, de az alvási rutin kialakításához hozzátartozik az is, hogy minden nap nagyjából ugyanakkor kelünk fel.

Ha megteszünk mindent annak érdekében hogy elegendő minőségi alváshoz jutassuk szervezetünket, erősebbek és egészségesebbek leszünk, könnyeben megbirkózunk a jelen nehézségeivel.

#maradjotthon